Durant tot el primer trimestre, 4t d’ESO ha estat immers en el disseny i la programació d’un robot capaç de recórrer intel·ligentment circuits aleatoris.

Es tracta d’un vehicle de tres rodes que comença a moure’s quan detecta que la superfície on es troba és verda (amb el seu sensor de llum i color).

Des d’aquest moment, la seva funció és seguir fidelment la línia negra que marca el camí fins detectar de nou el color verd o el color vermell. Sobre el verd, el robot es para, però sobre el vermell, analitza el seu entorn amb el sensor d’ultrasons i determina quin és el camí lliure més òptim per a continuar el seu recorregut.

El repte del projecte era aconseguir que el robot sapigués actuar en tot tipus de situacions, processant la informació en temps real amb les dades que rebia del seu entorn. Els panells (obstacles) amb els que es trobava eren plaques de fusta que es col·locaven en diferents posicions per a generar circuits diversos i ratificar que la programació era correcta.

No ha estat un projecte senzill i ha portat de cap a més d’un dels nostres grups d’enginyers/es. No obstant, el resultat ha estat un èxit i poden estar molt contents! 🦾🤖

Al vídeo podeu veure un exemple de recorregut:

El projecte consta de:

  • 2 motors grans per al moviment del vehicle
  • 1 motor gran per a dirigir el sensor d’ultrasons en diferents posicions
  • 1 sensor giroscop que ajuda a fer girs amb precisió
  • 1 sensor d’ultrasons per a detectar obstacles
  • 1 sensor de llum i color per a seguir la línia negra i detectar superfícies vermelles o verdes

El segon trimestre promet nous reptes! Ànims 🧠!