Aquest 2021-22, part de l’alumnat de 2n d’ESO ha escollit una nova optativa de ciències anomenada “Estudiem l’Univers“. En ella s’endinsen en el fascinant món de l’astronomia i l’astrofísica a través d’activitats dinàmiques i lúdiques.

Durant el primer trimestre s’han fet preguntes sobre l’origen de l’Univers (com va ser la seva formació, quina és o es creu que serà la seva evolució i què s’hi pot trobar), han fet un repàs a tot allò que ja se sap amb certesa (com els moviments de translació i rotació dels astres) i han conegut els científics més importants en aquest camp (Newton, Einstein, etc.).

Per últim, com a projecte final de trimestre, han volgut veure les distàncies reals que hi ha entre els planetes que formen el Sistema Solar. Aquesta tasca l’han fet a través de la col·locació dels planetes del Sistema Solar al mapa de la línia T2 del tramvia utilitzant una escala proporcional real.

Aquesta activitat els ha fet entendre que els planetes no es troben tant a prop els uns dels altres com es pot entendre en veure les representacions dels planetes habituals, sinó que es troben a molta més distància entre ells. Per a fer-ho ens ha estat indispensable, a part dels càlculs matemàtics, la utilització del Google maps per a mesurar les distàncies a escala entre planetes.

A continuació podeu veure el resultat final amb tots els planetes del Sistema Solar situats sobre la T2, prenent com a origen la parada de “Centre Miquel Martí i Pol”, la més propera a l’escola.