La intel·ligència artificial (IA) és una part de la informàtica dedicada al desenvolupament d’algorismes que permet a una màquina prendre decisions intel·ligents o, si més no, comportar-se com si pogués raonar com un ésser humà.

Durant els darrers mesos segur que heu sentit a parlar d’una IA amb nom propi: la DALL·E 2 (acrònim de WALL·E i Salvador Dalí). Es tracta de la segona versió d’un programa desenvolupat per OpenAI que crea imatges a partir de descripcions textuals. És capaç de generar imatges en una gran varietat d’estils, des d’imatges fotorealistes fins a pintures i emoji.

A l’últim curs d’ESO es programa en diferents plataformes, però el desenvolupament d’intel·ligències artificials òbviament és fora del seu currículum. Així doncs, s’ha plantejat una activitat divertida on utilitzar aquesta tecnologia de manera lúdica a mode de concurs d’art.

A classe s’ha demanat a tothom que pensi una frase que passar-li a la DALL·E 2. Les propostes han estat molt diverses:

  • A rat dancing sevillanas on a dish of macaroni (una rata ballant una sevillana sobre un plat de macarrons)
  • Bob the minion in pink bikini with polka dots at the Sagrada Familia in Barcelona (el minion Bob amb un bikini rosa amb lunars a la Sagrada Família a Barcelona)
  • A dog dancing ballet on the moon (un gos ballant ballet a la Lluna) 
  • A cowboy riding a dolphin over a rainbow (un vaquer muntant un dofí sobre un arc de Sant Martí)
  • A boy playing basketball on Saturn (un nen jugant a bàsquet a Saturn)
  • Barcelona in the year 2500 (Barcelona a l’any 2500)

Pel que fa als resultats, n’hi ha de tota mena! La majoria són sorprenents per l’exactitud de la IA a l’hora d’interpretar les descripcions de les imatges. Tot i això, algunes propostes han fet pensar que potser el repte per a la màquina era massa gran o incomprensible.

Ara se sotmetran a votació totes aquestes imatges per a escollir la imatge guanyadora.

Mentrestant podeu veure moltes altres al compte d’Instagram de DALL·E 2.